TAKS Nedir? TAKS Hesabı Nasıl Yapılır?
TAKS gayrimenkul sektöründe sık kullanılan terimlerden biridir. Acaryp.com olarak bu içeriğimizde tapu sorgulama süreçlerinde karşınıza çıkabilecek TAKS kavramını detayları ile birlikte açıklıyor olacağız. TAKS nedir, TAKS hesabı nasıl yapılır?
TAKS nedir?
İlk etapta TAKS ne demek sorusuna baktığımızda, açılımı “taban alanı kat sayısı” olarak karşımıza çıkmaktadır. TAKS; yapılacak olan inşaatın taban alanını hesaplamak için kullanılan bir yöntemdir. Diğer ifadeyle arsa alanının ne kadarına taban alanının yapılacağını ifade eder.
Dolayısıyla bu süreçte TAKS hesabı nasıl yapılır sorusu devreye girmektedir.
TAKS Hesaplama Nasıl Yapılır?
TAKS hesaplama inşaatın yapılacağı arsanın toplam metrekaresi ile yapılacak olan inşaatın maksimum taban alanının çarpılmasıyla yapılır. Nitekim konunun iyi anlaşılması adına TAKS hesaplama nasıl yapılır sorusunu örneklendirerek açıklamak faydalı olacaktır.
Örnek TAKS Hesabı: 1000 metrekarelik bir arsanın olduğunu düşünelim. Arsanın imar durum belgesinde TAKS değeri 0,20-0,40 arasında gösterilsin. Buna göre ortaya çıkacak TAKS hesabı şöyle olacaktır;
- 1000 m2 x 0,20 = 200 metrekare (TAKS değerinin en düşük seviyesi)
- 1000 m2 x 0,30 = 300 metrekare (TAKS değerinin orta seviyesi)
- 1000 m2 x 0,40 = 400 metrekare (TAKS değerinin en yüksek seviyesi)
Peki, TAKS Hesabı Ne Anlama Geliyor?
Yukarıda verilen örnekten ola çıktığımızda, KASK değerinin 0,20-0,40 arasında verilmesi, inşaat taban alanının bu değerler arasında uygulanabileceği anlamına gelmektedir.
Taban alanı ile inşaat kat sayısı arasında ters ilişki olduğunu söylemek mümkündür. Taban alanı her ne kadar büyük tutulursa kat sayısı o kadar artmaktadır. Aksine taban alanının küçük tutulması kat sayısının daha fazla olacağına işaret eder.
Aynı zamanda, arsanın imar durum belgesinde 0,20-0,40 TAKS aralığının görülmesi ilgili değerler dışına çıkılamayacağı anlamına da gelmektedir. Örneğin; 0,19 ya da 0,41 gibi değerler baz alınarak inşaat taban alanının hesaplanması oldukça yanlış bir yöntem olacaktır.
TAKS Harici Alanlar – Taban Alanına Dahil Edilmeyen Alanlar
TAKS harici alanlar -yani taban alanına dahil edilmeyen alanlar şöyle listelenebilir:
- Binaya ait akaryakıt pompaları
- Toprağa dayalı asansör boşlukları
- Kanopiler
- Arkatlar
- Işıklıklar
- Yangın merpenleri
- Zemine oturan avlular
- Üstü açık ya da örtülü zemin terasları
- Açık havuzlar
- Kameriye
- Pergole
- İç bahçeler
- Bahçe duvarı/istinat duvarı benzeri yapılar
- Kontrol kulübeleri
- Açık otopark
- Sığınak
- Tesisat hacimleri
- Su sarnıcı
- Toprağın altında bulunan su ve yakıt depoları
- Su toplama havuzları
İlgili İçerik: KAKS Nedir, KAKS Hesabı Nasıl Yapılır?