Ev Tapusu Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Ev satın alma belirli aşamalar doğrultusunda uzun bir sürece işaret etmektedir. Nitekim yeni bir ev satın almak için idealinizdeki en iyi evi bulmayı isteyebilir ve bunun anlamda uzun uzadıya bir araştırmaya girebilirsiniz. En nihayetinde hayalinizdeki gibi bir evi satın aldığınızda da aslında ev satın alma işlemi bitmiş değildir. Öyle ki ev tapusu aldıktan sonra yapılması gerekenler altında birtakım işlemleri de tamamlamanız beklenir.
Ev Tapusu Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
İdeal yaşam alanınızı oluşturmak için istediğiniz özelliklere sahip bir evi satın aldıktan sonra yapmanız gerekenler konusunda bilinç sahibi olmanız için bu içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz. Ev tapusu aldıktan sonra yapılması gerekenler arasında tapu harcı ödeme, mülk dosyası hazırlama, belediyeye bildirimde bulunma, ikametgah değişikliği, abonelik işlemleri, sigorta süreci ve refinansman gibi başlıklar bulunmaktadır. Peki, bu başlıklar ne anlama geliyor, gelin hep birlikte inceleyelim.
Tapu Harcı Ödeme
Ev aldıktan sonra yapılması gerekenler listesinin ilk sırasında tapu harcı ödeme işlemi bulunmaktadır. Yeni satın aldığınız evin alım satım bedelini beyan ederek tapu harcı ödemesi yapabilirsiniz. Bunun için başvurularınızı evinizin bağlı olduğu Tapu Müdürlüğü’ne gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Tapu harcı ödeme adımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta evinizin gerçek alım satım bedelini beyan etmeniz yönünde olacaktır. Aksi taktirde yüklü cezalarla karşılaşmanız ihtimal dahilindedir.
Belediyeye Bildirimde Bulunma
Ev aldıktan sonra yapılması gerekenler listesinin ikinci sırasında belediyeye bildirimde bulunma süreci gelmektedir. Belediyeye bildirimde bulunma süresi, satın alma işlemini gerçekleştirdiğiniz yılın son gününe kadar yapılabilir. Örneğin; 1 Haziran 2023 tarihinde ev satın alan bir kişinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar belediyeye bildirimde bulunma süresi bulunmaktadır.
Belediyeye bildirimde bulunmak için satın aldığınız evin bağlı olduğu belediyeye giderek ilgili memura başvuruda bulunmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Bu arada, ilgili belediyeye giderken mülk tapusunu da yanınıza alabilirsiniz; çünkü tapu belgesi üzerindeki bilgilere ihtiyaç duyulabilmektedir.
İkametgah Değişikliği
Ev aldıktan sonra yapılması gerekenler arasında bulunan ve unutulmaması gereken konulardan biri de ikametgah değişikliğidir. Öyle ki yasa gereği, yeni satın alınan eve yerleşildiği ve yaşanmaya başlanıldığı taktirde ikamet adresinin mutlaka taşınması zorunludur. İkametgahınızı değiştirmek için herhangi bir nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz, ancak bazı dönemsel yoğunlukların yaşanmasından dolayı randevu alarak gitmeniz daha faydalı olabilir.
Abonelik İşlemleri
Ev aldıktan sonra yapılması gerekenler arasında abonelik işlemlerinin gerçekleştirilmesi de bulunmaktadır. Nitekim yeni satın aldığınız evde oturmak ve yaşamsal bir alanın mümkün kılınabilmesi için abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu anlamda, elektrik, su, internet, telefon, doğalgaz, gibi belli başlı abonelik işlemlerinizi başlatmak için ilgili mercilere başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Sigortalar Kapsamı
Ev alındıktan sonra yapılması gerekenler arasında yer alan ve zorunlu tutulan uygulamalardan biri de DASK sigortasıdır. DASK sigortası deprem, sel gibi doğal afetler karşısında oturmuş olduğunuz evi güvence altına alan zorunlu sigorta uygulamasıdır. Özellikle konut kredisi çekerek ev satın alan kişiler bankaların zorunlu tuttuğu sigortalar dışında bir dizi çeşitli sigortalara da başvurarak kendilerini ve evlerini güvence altına almaktadır.
Refinansman Süreci
Refinansman süreci konut kredisi kullanarak ev alan kişileri ilgilendiren bir uygulamadır. Buna göre konut kredisi kullanan bir kişi, güncel faiz oranları daha hesaplı bulunan başka bir bankaya geçmek istediğinde kredi taşıma işlemi sorunsuz bir şekilde yapılmaktadır. Dolayısıyla refinansman sayesinde kredi sahipleri değişen faiz oranları karşısında tasarruf yapabilmektedirler.
Mülk Dosyası Hazırlama
Ev aldıktan sonra yapılması gerekenler listemizin son sırasına tavsiye niteliğinde bir konu başlığı açmak istedik. Nitekim ev sahibi olduktan sonra her yıl ilgili kurumlara belirli ödemelerin yapılması gerekmektedir. Bu anlamda kendinize bir mülk dosyası hazırlayarak her yıl düzenli olarak yapmanız gereken ödemelere ilişkin evraklara rahat bir şekilde ulaşmanızı sağlayabilirsiniz.
Ev Tapusu Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler “Beyanname Verme Süresi”
Yasal mevzuata göre emlak beyannameleri yılın son gününe kadar verilebilmektedir. Dolayısıyla satın almış olduğunuz yılın sonuna kadar emlak beyanname başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Beyanname vermek için herhangi bir ücret söz konusu değildir, ancak beyannamenin verilmemesi ya da belirtilen süreler için de verilmemesi sonucunda cezai yaptırım söz konusudur. Buna göre gelir tutarı üzerinden bir hesaplama yapılarak ortaya çıkan verginin 1 katı kadar ceza tapu sahibine gönderilir. Cezanın ödenmediği her ay için yüzde 1,4 oranında gecikme zammı uygulanır.
Ayrıca ev alım-satım sırasında konut gelirinin normal değerinden düşük gösterilmesi emlak beyannamesinde birtakım usulsüzlüklere neden olabilmektedir. Öyle ki konut değerinin düşük gösterilmesi emlak gelir vergisinin de düşük çıkmasına neden olacaktır. Bu durumun fark edilmesi halinde ise cezai yaptırımlara maruz kalınabilir. Sonuç olarak beyannamenin doğru bir şekilde verilmesi ve yanıltıcı bilgiler içermemesi önemlidir.
Emlak Beyannamesi İçin Gerekli Evraklar 2023
- Tapu fotokopisi
- Adres ve telefon numarası
- Tapu sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
- Yapı ruhsatı
- İskan fotokopisi
- Emlak beyanname bildirim formu
Ev Tapusu Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler – Sık Sorulan Sorular
Ev tapusu aldıktan sonra belediyeye bildirim yapılmazsa ne olur?
Ev aldıktan sonra ilgili belediyeye bildirimde bulunmak zorunlu tutulan uygulamalardan biridir. Evin satın alma işleminin gerçekleştirildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde belediyeye bildirimde bulunulması gerekmektedir. Aksi taktirde cezai işlem uygulanmaktadır.
Yeni satın alınan ev tapusu için emlak beyannamesi ne zaman verilir?
Yeni satın alınan evin emlak beyannamesi satın alınan yılın son gününe kadar verilebilir. Örnek olarak; 10 Nisan 2023’de satın alınan bir ev için emlak beyannamesi 31 Aralık 2023’e kadar verilebilmektedir.
Yeni ev beyannamesi nasıl verilir?
Yeni satın alınan bir ev için emlak beyannamesi verilmesi zorunludur. Beyanname bağlı olunan belediyelerin emlak birimlerine verilebileceği gibi internet üzerinden de beyanname işlemleri gerçekleştirilebilir.
Emlak beyannamesi ücreti ne kadar?
Emlak Kanunu göz önüne alındığında emlak vergilendirmesinin söz konusu olabilmesi için öncelikle emlak beyannamesinin verilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla emlak beyannamesi ücreti bulunmamaktadır.
Bu içeriğimizde yeni ev satın alanların ev aldıktan sonra yapmaları gereken noktalara değinmeye çalıştık. Bunun gibi benzer diğer içeriklerimizi görmek isterseniz hemen Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.