Yapı Kullanma İzin Belgesi

Yapı Kullanma İzin Belgesi

Yapı Kullanma İzin Belgesi Nedir?

Köyde veya şehirde bir bina inşa ettirdiniz ve içinde oturmak istiyorsanız iskan belgesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Halk arasında daha çok iskan nedir sorusunun yanıtı resmi kurumlarda yapı kullanma izin belgesi ismiyle yer almaktadır. Bu içeriğimizi okumaya devam ederek iskan ne demek, iskan nasıl alınır gibi soruların yanıtlarına detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Yapı Kullanma İzin Belgesi Nedir?

İskan ya da yapı kullanma izin belgesi inşaat süreci başarıyla tamamlanmış bir yapının mimari projeye uygun bir şekilde yapıldığını onaylayan bir çeşit belgedir. Bu anlamda bir yapı mimari projeye uygun şekilde inşa edildiyse iskan belgesi rahat bir şekilde alınır, ancak yapının mimari projeye sadık kalmadan inşa edilmesi sonucunda bu belgenin alınması mümkün değildir.

İskan yapının tamamı için ya da oturulmaya müsait olan bölümler için alınabilmektedir. Buna göre iskan almak için aranan en önemli şart oturum izni istenen bölümün mimari projeye uygun bir biçimde inşa edilmiş olması durumudur.

Yapı Kullanma İzin Belgesi Nasıl alınır?

İskan, inşaatın yapıldığı veya daha önceden yapı ruhsatının alındığı belediyeden ya da valiliğe bağlı olan İl Özel İdaresi’nden alınabilmektedir. Yapı ruhsatı alırken verilen projeye uygun hareket edilmesi iskan alınabilmesi için önemli bir adımdır. Nitekim iskan belgesi alabilmek için yapının mimari projeye uygun olarak inşa edilmiş olması çok önemlidir. Eğer oturacağınız ev, yapı ruhsatı ve eklerde belirtilen diğer belgelere uygun bir biçimde inşa edildiyse iskan belgesi sorunsuz bir şekilde alınabilir. Bunun için ilgili Belediyenin İmar Müdürlüğü’nde yer alan Yapı Kullanma İzin Birimi’ne gerekli evrakları hazır ederek başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.

İskan nasıl alınır sorusu devam eden ya da tamamlanan bir inşaat için soruluyorsa bu süreçte yapı kullanma izin belgesi alabilmek için yeterli şartları taşıyor olmanız gerekmektedir. Bu anlamda ilgili kurumlara ulaşarak dilekçenizi doldurabilir ve böylece iskan almak için ilk adımı atmış olursunuz. Öyle ki dilekçenizi teslim etmenizin ardından İmar Müdürlüğü’ndeki sorumlu kişiler adresinize ziyaret gerçekleştirerek yapının belirlenen şekilde ilerlediğine ve şartları karşıladığına dair doğruluğu tespit ederler. En nihayetinde ise talimatlara uygun bulunan yapılara yapı kullanma izin belgesi verilirken uygun bulunmayan yapılar içinse düzenleme talep edilir.

Oturum izni belgesi almak için başvuruda bulunduğunuz yapı eğer ilgili şartlar karşılıyorsa noter onaylı bir taahhütname hazırlamanız beklenir. Gerekli incelemeler sonrasında alınan taahhütname Yapı Kullanma İzni Amirliği’ne teslim edilir. Bu toplam süreç içerisinde harç, katılım payı ve emlak vergisi gibi gider kalemlerinin ödendiğine dair makbuzlar da ilgili belge içerisine eklenmelidir.

Yapı Kullanma İzin Belgesi

Yapı Kullanma İzin Belgesi Nereden Alınır?

Yapı inşaatının bitirilmesi sonrasında yapının ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirlenen standartlara uygun olarak inşa edilip edilmediği teyit edilir. Uygun bulunan yapılar için yapı kullanım izin belgesi verilir. Bu belge ise ilgili inşaatın bağlı olduğu Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından alınmaktadır.

İskan Ne Zaman Alınır?

İskan belgesi başvurusunda bulunabilmek için yapı inşaatının tamamen bitmiş olması beklenir. Buna göre yapı kullanım izin belgesi başvurusu yapabilmek için yapı inşaat ruhsatı alındıktan 2 sene içinde inşaata başlanmış olması ve inşaatın en geç 5 sene içinde tamamlanmış olması gerekmektedir.

Müteahhit Kaçtı İskan Nasıl Alınır?

Müteahhit kaçtı iskan nasıl alınır gibi bir sorunun arayışı içerisindeyseniz öncelikle ilgili sözleşmede de belirtildiği gibi iskan alma sorumluluğunu yerine getirmeyen müteahhidi teslimi eksik yaptığı gerekçesiyle dava edebilirsiniz. Dava sürecinde müteahhit iskan iznini almaya mecbur tutulmaktadır.

Bireysel İskan Nasıl Alınır?

İskan ruhsatı, bir yapının kullanıma uygun olduğunu teyit eden ve yapının tamamı için verilen resmi bir belgedir. Dolayısıyla iskan ruhsatı olmayan bir binadan daire satın aldıysanız bireysel iskan başvurusunda bulunsanız dahi iskan belgesi verilmemektedir.

Eski Binalarda Yapı Kullanma İzin Belgesi Nasıl Alınır?

İskanın alınabilmesi için yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç 2 sene içerisinde inşaatın başlamış ve 5 sene içerisinde de tamamlanmış olması şartı aranmaktadır. Bu şartı karşılayan yapılar için iskan alırken gerekli evraklar hazır edilerek taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılabilmektedir.

Yapı Kullanma İzin Belgesi

İskan Alınmazsa Ne Olur?

İskan alınmazsa ne olur ya da yapı kullanma izin belgesi alınmazsa ne olur gibi sorular ev sahibi olacak kişiler ya da arsa sahipleri tarafından sıkça aratılan sorular arasında yer almaktadır. Nitekim iskan belgesi bir yapının oturulabilir olmasını teknik açıdan doğrulayan ve hukuki açıdan zorunlu tutulan bir belgedir.

Bir yapı mimari projeye uygun olarak inşa edilmiş ve tüm detayları ile tamamlanmış olsa dahi iskan ruhsatı bulunmadığı için yasal olarak oturuma uygun değil şeklinde değerlendirilir. Dolayısıyla oturum ruhsatı bulunmayan yapıların kullanımına izin verilmez. İskanı olmayan bir binada elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi aboneliklerin başlatılması, bir veya birden fazla kat mülkiyetinin söz konusu olması, ev kredisine başvurul yapılması gibi benzer süreçlerde muhtemel sorunlarla karşılaşılabilir.

İskan Almak İçin Binada Olması Gerekenler Nelerdir?

İskan başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmektedir:

  • Başvuru dilekçesi
  • Mimari müracaat formu
  • Isı yalıtım belgesi
  • Röperli kroki
  • Fen İşleri Müdürlüğü uygunluk yazısı
  • İş bitirme tutanağı
  • Sivil Savunma Müdürlüğü uygunluk yazısı
  • Yapı Denetim Sertifikası
  • Harç ücretleri makbuzları
  • Eğer varsa asansör ruhsatı
  • İnşaat ruhsatı fotokopisi
  • Enerji Kimlik Belgesi
  • Hakkediş raporu
  • İSKİ uygunluk raporu
  • SGK yapı raporu
  • İtfaiye yapı raporu

Bu içeriğimizde yapı kullanma izin belgesi veya halk arasında sık kullanılan tabir ile iskan alma hakkında detaylar aktarmaya çalıştık. Bu gibi konu başlıklarına benzer daha birçok içeriğe ulaşmak için hemen Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir