arsa alırken nelere dikkat edilmeli

arsa alırken nelere dikkat edilmeli

Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün günümüzdeki hareketliliğine bakıldığında arsa alırken nelere dikkat edilmeli sorusu daha da önem kazanmaktadır. Nitekim arsa satın alırken ihtiyaç ve gereksinimlerin göz önünde bulundurulması son derece önemlidir.

Bu anlamda, arsanın yatırım amacıyla mı ya da konut amacıyla mı satın alınacağı belirlenmelidir. Öyle ki her arsanın satın alma amacına göre özellikleri bulunmaktadır. Sizlerin de arsa satın alma amacınızı belirleyerek bu içeriğimizi okumanız konunun daha iyi anlaşılması bakımından önemlidir.

Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Satılık arsa mutlaka yerinde görülmelidir; çevresi ve zemini incelenmelidir.
  • Arsanın imar durumu teyit edilmelidir. Bu madde, özellikle satın alma amacınız ile ilgilidir. Örnek olarak; satın alacağınız arsaya villa yaptırmak istiyorsanız eğer imar durumu “villa” olan arsalara bakmanız gerekecektir.
  • Arsanın tapu senedi detaylı bir şekilde incelenmelidir. Bahsi geçen arsanın ada, pafta, parsel gibi değerleri ile arsanın tapu senedi üzerindeki değerlerin uyuşup uyuşmadığı kontrol edilmelidir.
  • Satın alınacak arsanın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğüne giderek mülkiyet haklarının (haciz, ipotek vb.) sınırlı olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca ilgili belediyeye giderek arsanın emlak vergisi borcu olup olmadığını teyit edin.
  • Yatırımlık arsa satın alacaksanız, ana cadde üzerinde konumlanan arsaları değerlendirmenizde fayda vardır. Nitekim imara yeni açılan bölgelerde ana cadde üzerinde bulunan arsa fiyatları kısa bir sürede artış gösterebilmektedir. Siz de bu tür bölgelerde arsa satın almaya karar verdiyseniz önceliğiniz ana caddedeki satılık arsalar
  • Arsanın KAKS ve TAKS değerleri de arsa satın alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunmaktadır. KAKS; bir arsaya yapılacak olan inşaatın toplam net alanının hesaplanması sürecinde kullanılmak bir hesaplama yöntemidir. KAKS hakkında detaylı bilgi için bakınız: KAKS Nedir? KAKS Hesabı Nasıl Yapılır? TAKS; yapılacak olan inşaatın taban alanını hesaplamak için kullanılan bir yöntemdir. Diğer ifadeyle arsa alanının ne kadarına taban alanının yapılacağını ifade eder. TAKS hakkında detaylı bilgi için bakınız: TAKS Nedir? TAKS Hesabı Nasıl Yapılır?

İster bir gayrimenkul firmasından ister de sahibinden satılık arsa satın alın; arsa alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna yanıt olabilecek en önemli noktalar yukarıdaki gibidir.

arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler

Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? – Sık Sorulan 5 Soru

Yatırımlık arsa neye göre alınır?

Yatırımlık arsa alırken imar planı göz önünde tutulmalıdır. Buna göre sanayi, ticaret, turizm ve benzeri faaliyetleri hayata geçirmek için ilgili arsanın yapılaşmaya açık olması beklenmektedir. Hastane, okul, tesis gibi durumlarda yapılaşmaya açık olmayan arsanın yatırımlık arsa değeri yoktur.

Örneğin; imar izni bağ-bahçe olarak geçen bir arsanın satın alınması yatırımlık arsa olarak değerlendirilemez. Nitekim bu tip arsalar yalnızca hobi bahçesi, meyve-sebze üretimi gibi amaçlar dahilinde kullanılabilmektedir.

Arsa alırken tapuda ne yazmalı?

Arsa alırken ilgili Tapu Müdürlüğünce arsanın sicili mutlaka kontrol edilmelidir. Öyle ki tapu sicilinde şerh -yani sınırlamanın söz konusu olmaması gerekmektedir. Bu sınırlandırmalar haciz, ipotek, intifa, önalım gibi durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Satın almak istediğiniz arsa üzerinde herhangi bir nedenden dolayı şerh bulunması durumunda, ilgili kısıtlamaların satıcı tarafından kaldırılmasını talep edin. Arsa üzerindeki sınırlayıcı kayıtlar kaldırılmadan kesinlikle satın alma sürecine girmeyin. Aynı zamanda, arsanın hisseli arsa niteliğinde olup olmadığını kontrol etmenizde de fayda bulunmaktadır.

Arsa alırken hangi işlemler yapılır?

Arsa satın almaya karar verdiyseniz bir dizi işlemlerinin gerçekleştirmeye hazır olmanız gerekmektedir. Bu işlemler; tapu gününden önce yapılması gereken işlemler, tapu gününde yapılması gereken işlemler ve tapu gününden sonra yapılması gereken işlemler olarak üçe ayrılabilmektedir.

Tapu gününden -yani randevu gününüzden önce yapmanız gereken işlemler şöyledir:

  • Tapu harcı ve emlak vergisi ödemelerini kimin yapacağı netleştirilmelidir.
  • Tapu gider kalemleri arasına emlakçı ödemesi, tapu, dosya ve sigorta masrafları eklenmelidir.
  • Kredi kullanımının söz konusu olduğu durumlarda uygun faiz ve vadelerde kredi veren bankalar araştırılmalıdır; aralarından ideale en uygun olan seçenek belirlenmelidir. Akabinde, tapu fotokopisi ile birlikte bankanın talep etmiş olduğu ilgili evraklar hazır edilmelidir.
  • Ödeme sürecinin nasıl tamamlanacağı belirlenmelidir. Bu anlamda çalıştığınız bankanın üst transfer limitleri kontrol edilmelidir. İhtiyaç duyulan transfer tutarının, limit altında kaldığı durumda bankanızla iletişime geçerek günlük transfer limitinizin artırılması talebinde bulunabilirsiniz.
  • Zorunlu deprem sigortası yaptırılmalıdır.
  • Arsanın bağlı olduğu belediyeden rayiç bedel tutarı öğrenilerek emlak vergisi ödemesi yapılmalıdır.
  • Tapu sahibi gerekli evraklar beraberinde ilgili Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunmalıdır.
  • Tapu harç bedeli ödenmelidir.

Tapu gününde -yani randevu gününüzde yapmanız gereken işlemler şöyledir:

  • Alıcı ve satıcı veya vekilleri kimlik belgeleri ile birlikte tapu randevu saatinde hazır olmalıdır. Okuma-yazma bilmeyen alıcı ve satıcılar için iki şahit getirilmesi gerekmektedir. İlgili şahitlerin akrabalık bağları olmamalıdır.
  • Tapu harç ücretlerinin ödendiğine dair makbuzlar ilgili memura sunulmalıdır.
  • Satış belgeleri, alıcı ve satıcı tarafından imzalanmalıdır.
  • Satış sürecinde banka kredisi kullanıldıysa kredi açılış belgeleri imzalanmalıdır.

Tapu gününden sonra -yani randevu gününüzden sonra yapmanız gereken işlemler şöyledir:

  • Fatura taşıma işlemleri yapılmalıdır.
  • İkametgâh taşıma işlemi yapılmalıdır.
  • Emlak vergisi bildiriminde bulunulmalıdır.

Arsa alırken imar durumu ne olmalı?

Arsa almadan önce satın alma amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. Örnek olarak; arsayı yatırım amacıyla mı satın alacaksınız ya da arsayı bağ/bahçe olarak mı kullanacaksınız? Bu tür benzer soruların yanıtlarına ulaştığınızda, arsanın imar durumunun satın alma amacınıza uygun olması gerekmektedir.

Bu minvalde, yatırımlık arsa satın alma amacınızın olduğunu düşündüğümüzde, imar durumu yapılaşmaya açık olan satılık arsa alternatiflerini incelemeniz gerektiğini söylemek mümkündür.

Arsa alırken dolandırılmak nasıl olur?

Arsa satın almak isteyen kişilerin ayışta olduğu en popüler konulardan biri de arsa dolandırıcılığıdır. Öyle ki arsa alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de hisseli arsa satın alma süreci ile ilgilidir. Hisseli arsa, birden fazla kişinin tek bir arsa üzerinden pay satın alması anlamına gelmektedir. Buna göre birden fazla sahibi bulunan arsalara hisseli arsa; sahiplere ise hissedar denilmektedir.

Arsa satışı sürecinde, bir takım kötü niyetli kişiler tek bir arsayı gayri hukuku şekilde hisselere ayırarak tek bir arsaymış gibi satabiliyor. Bu süreçte, arsa basit bir şekilde parsellere bölünerek tek bir arsaymış görüntüsü veriliyor. Dolaysıyla arsayı satın alan kişiler, kendilerine gösterilen parsel üzerinde değil, arsa üzerinde eşit haklara sahip olmuş oluyorlar.

Arsa Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? benzeri blog içeriklerini incelemek için tıklayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir